Tuesday, March 31, 2009

Save the Cheerleader, Save the World

28th March 2009.
Aku paksa tutup lampu.

Dia: "What's the point of Earth Hour? "
Aku: " Create awareness on Global Warming. Hopefully, to change the world."
Dia: "It's just 1 night, 1 hour, SO WHAT?
Aku: "Tujuannya; untuk membawa perubahan. Ubah minda kita. Selamatkan dunia ini."
Dia: "Ya, ya. Even if you tutup lampu sekarang, macamlah you can make a difference. You can't change the world."

Iya, argument dia, MUDAH.
Dia kata, walaupun aku tutup lampu, so what?
Big deal.
Satu lampu sahaja.
I can't change the world.

Jawapan aku, lagi mudah,
Cerita aku ambil dari Chicken Soup, aku baca 10 tahun lalu.

Kita berjalan-jalan di tepi pantai.
Beratus Tapak Sulaiman (yang masih hidup) terdampar di persisiran, akibat arus ombak, menunggu saat kematian.
Aku kutip satu, baling kembali ke dalam laut.
Kau tanya, "Kenapa?"
Aku jawab, "Aku kasihankan semua Tapak Sulaiman ini. Mereka masih hidup."
Kau kata, "Tapi, ada beratus Tapak Sulaiman yang terdampar di sini! You can't make a difference! There's just too many of them"
Aku jawab, "But I just did (make a difference), to that one, THAT PARTICULAR ONE, that I just threw back into the ocean."

Jika kita tidak mula selamatkan perkara kecil, how do we ever expect to save the thing that really matters?

Life, is a chain effect.

(Gambar hiasan adalah gambar during Earth Hour, view dari belakang rumah, arrow menunjukkan lokasi KLCC. Bye bye)

4 comments:

Anonymous said...

ye ye.. kita selamatkan tapak sulaiman, bumi, kucing, anjing, kuda dan sebagainya. kita jadi vegetarian laa okies? healthy pun healthy.. =) tak terjejas rangkaian makanan haiwan yang lain sebab kita bole tanam semula tumbuh2-an itu.. ;)

Aziati Wan Haron said...

I'm not talking as in literally saving the tapak sulaiman lah!
I know you're mocking me hMmmpphhhhhhh....
please sign your name mr-i-THINK-I-KNOW-who-you-are! :D

Xul said...

u do realize whenever u guys have this lover's quarrel in here nobody else bothers to comment anything at all..

btw Ti, ur foreign worker kat stesyen shell SS17 tue taknak kasik discount. i dah habis petik dah nama u....

adamo said...

One person can make a different how bout thousand million and billion ;)

PATRICK STARFISH! ahaa!