Thursday, July 9, 2009

Konsep Hidup

Di dalam Islam, Talak adalah di tangan lelaki.

Aku pun kurang pasti with the right reasoning behind this,

But setahu aku, it's because
1) Lelaki adalah ketua keluarga
2) Lelaki adalah lebih rasional berbanding dengan perempuan

Talak adalah sesuatu yang tidak boleh diperlekehkan atau di sebut secara "main-main".
Sebab itu jugalah di dalam Islam, seorang perempuan itu hanya boleh diceraikan dengan suami (yang sama), sebanyak 3 kali.
Dan jika jatuhnya Talak untuk kali ke-3, no way hozey you can marry the same woman again; well unless; she marries another man, then divorces the man after she sleeps with the man, and then marry you again.

Jadi, Talak bukan sesuatu yang boleh di lafazkan ketika marah, benci, sakit hati, kecewa atau sebagainya. Jika mahu melafazkan talak, ia harus di dalam keadaan rasional, setelah di bawa berbincang, di fikirkan masak masak.

Jadi, jika anda seorang lelaki, dan anda masih belum berkahwin, jangan jadi seorang lelaki yang gila talak. Jangan jadi macam perempuan, gaduh sikit nak mintak break.
Ingat, Talak di tangan lelaki. Anda harus jadi lebih rasional.

Konsep ini sama; kerana konsep ini yang anda akan bawa ke alam perkahwinan kelak.
Sila ambil kira.

(Kemudian dia kata, "But I'm not a muslim, so the theory is not applicable to me." Ha. Bijak)

4 comments:

jan said...

u meant "no way jose". right? right?

angelX said...

ala malaysian buat cara malaysian
camne u sebut.

no way HO-ZEEYYY

kan kan?
hahahaha :D

Syakir said...

tapi pompuan bole mintak fasakh, if applicable. =p

angelX said...

Ya la..
Fasakh
Tapi tak dapat nafkah lepas tu
Hehehe